Spel 17 is gewonnen door de geliefden Tram Anh (weerwolf) en Meracy (Eros)!

Deel
Vorige onderwerpGa naar benedenVolgende onderwerp
avatar
Verteller
Admin

Vertellersblog

op za 07 feb 2015, 18:33
Ook voor dit spel zal ik weer een blog bijhouden en toelichten welke keuzes ik de meeste tactische vind.

Nacht 1

Geliefden (Duco en lidun); Slet en Kleine Wilde:
Als lidun mocht transformeren, dan moeten alle andere spelers dood. Zolang dit niet gebeurt hoeven alleen de weerwolven dood. Duco en lidun zullen zelf moeten bepalen of ze met z'n tweeën willen winnen of met de andere burgers. Dat laatste lijkt makkelijker. Er kan namelijk ook nog een witte weerwolf zijn (is niet zo, maargoed). Als lidun Duco aanwijst als voorbeeld, kan ze niet transformeren omdat ze meteen zelf doodgaat na Duco's dood. In dat geval spelen ze dus gewoon als burger. Het is een veilige keuze, maar wel minder spannend. Als lidun iemand anders als voorbeeld kiest, is het zaak diegene zo snel mogelijk om te leggen. In sommige gevallen kan dat lastig zijn.
Niet gedaan

Als slet is het voor Duco verstandig om bij zijn geliefde lidun te gaan slapen (dan is hij strikt genomen natuurlijk geen slet, maargoed). Als lidun wordt opgegeten door de weerwolven gaat Duco sowieso dood en dat risico wordt nauwelijks groter door bij haar te gaan slapen. Het is immers niet waarschijnlijk dat de heks de eerste nacht iemand redt.
Gedaan

Weerwolven (Maartje Trompetter, bdzon, Nieksashu, Frits en Robinator):
Voor Frits lijkt hier als meest ervaren speler een leidersrol weggelegd. De beroepsverdeling is niet optimaal, want ze hebben maar een bijzonder beroep (barbier). Het is vooral van belang om andere sterke beroepen te bemachtigen, zeker biechtvader. Daarmee voorkomen ze dat ze zelf door een burger worden bekeken. Met een kans van 1 op 3 is het het proberen waard om Lonneke op te eten en Robinator of Frits biechtvader te laten worden. Alternatief is om een zwerver op te eten om zo die kans voor volgende nachten groter te maken en Robinator en Frits minder verdacht over laten komen. De posities van Kasteelheer en Schooljuffrouw zijn minder goed voor de weerwolven, maar hebben ook wel wat. De (andere) boeren en de veldwachter kunnen ze beter laten leven.
Nieksashu kan zijn mes eigenlijk niet echt gebruiken. Alleen op de dorpsoudste is dat zonder meer zinvol, ook al offert hij zich dan op.
Mijn voorkeur zou uitgaan naar Lonneke. Davy en Civ zijn tweede en derde keus.
Niet gedaan

Ziener (Tram Anh):
Als ziener moet je de eerste nacht vooral gokken. Ik denk dat Meracy bekijken het meeste oplevert omdat dat ook iets kan zeggen over de zwervers die een huis van haar krijgen.
Niet gedaan

Heks (LucaB):
De eerste nacht heeft het weinig zin om iemand anders dan jezelf te redden. Ook het vergif kun je beter op de plank laten staan. Je wilt ook zeker niet per ongeluk de fluitspeler genezen.
Niet gedaan

Fluitspeler (Lupus Wolfram Tungsten):
Het slimste is om mensen betoveren die voorlopig nog niet doodgaan. Zoals eerder beargumenteerd is Meracy daarom een handige keuze. Een tweede is wellicht Civ omdat die overdag niet in één keer dood kan. Als de dorpsoudste bekend wordt, is het zeker zinvol om die te betoveren, want alle burgers zullen de dorpsoudste in leven willen houden.
Niet gedaan

Raaf (Meracy):
Het veiligste is om de ravenbrief aan het kasteel te spijkeren. De kasteelheer gaat toch niet in een keer dood. Daarmee voorkom je de je de weerwolven per ongeluk helpt. Wat ook kan is hem bij de biechtmoeder te bezorgen en haar onder druk zetten de biecht te gebruiken.
Niet gedaan

Yeti (Georgette4):
De eerste nacht de gave gebruiken is eigenlijk wel handig. De ziener moet zomaar wat gokken en de heks doet waarschijnlijk toch niks. De weerwolven zullen dan wellicht falen met hun actie. Ook de fluitspeler kan benadeeld worden, waardoor die het een stuk moeilijker krijgt.
Niet gedaan

Schout (Arkaios):
Het ligt voor de hand om bij Meracy de wacht te houden, zodat zij in ieder geval deze nacht overleeft. Aan de andere kant is het niet waarschijnlijk dat de wolven haar op zullen eten. De biechtmoeder is waarschijnlijk wel een gewild slachtoffer, dus bij haar de wacht houden is ook een goed idee.
Gedaan
avatar
Verteller
Admin

Re: Vertellersblog

op wo 11 feb 2015, 01:28
Iedereen heeft de eerste nacht overleefd, dus dit topic blijft voorlopig een soloshow. De acties in de eerste nacht liepen al behoorlijk door elkaar heen. Zo heeft Arkaios als schout de weerwolven en de raaf onderschept. Ook heeft hij voorkomen dat hij zwerver zou blijven.

LucaB heeft haar levenselixer meteen ingezet. Misschien om te voorkomen dat de beroepen allemaal maar één keer gebruikt kunnen worden. In ieder geval was het eigenlijk niet nodig, gevalletje overheal (ipv overkill XD).

Duco deed er verstandig aan door bij zijn geliefde te slapen. Zijn geliefde lidun heeft besloten iemand anders dan Duco als voorbeeld te kiezen. Dit maakt het spel wel interessanter. Ik vraag me bovendien af of Meracy wel doodgaat. Arkaios en LucaB zullen haar waarschijnlijk vertrouwen en de wolven denken misschien dat ze de slet of weerhamster is. In ieder geval ontstaat hiermee een pseudo-team van Duco en lidun, dat in het begin bij de burgers hoort en zich later misschien afscheidt.

De weerwolven hebben beroepstechnisch een vrij onlogische keuze gemaakt. Er valt wel wat voor te zeggen. Minder verdacht overkomen is natuurlijk heel belangrijk. En verder kun je de goede beroepen er makkelijk uitwerken als de veldwachter dood is. 

Georgette4 heeft als Yeti niks gedaan en dat kwam de burgers in ieder geval goed uit. ze spaart haar gave liever op. Dat is wel te begrijpen, want het kan soms uitzichtloze situaties totaal veranderen.

LWT is alvast lekker bezig als fluitspeler. Hij heeft twee mensen uitgekozen die een hoge kans hadden om dood te gaan (burgemeester en biechtmoeder). Misschien hoopte hij erop dat een van hen zou sterven en dat de betoverde speler dan geen bewijs heeft dat hij niet zelf fluitspeler is. Deze tactiek is slim bedacht. Zelf had ik hier nog niet aan gedacht.

Meracy weet dat er een Yeti of Schout (of beide) in het spel zit, en dat zij goed mogelijk het eerste slachtoffer was. Daarmee heeft ze behoorlijk veel kennis. Als de ravenbrief de volgende morgen wel aankomt, dan kan Arkaios logisch beredeneren dat zij de raaf wel moet zijn. LucaB weet ook zeker dat Meracy onschuldig is.
avatar
Verteller
Admin

Re: Vertellersblog

op za 14 feb 2015, 14:52
Nacht 2


Deze blog kan nu behoorlijk wat korter. Alleen de weerwolven kunnen 's nachts nog iets uithalen. Uiteraard moeten ze elkaar wel vertrouwen. Ze weten niet dat ze allemaal niet geliefd zijn en dat er geen witte weerwolf is.

Nou de vraag wie ze op moeten eten. Er zijn meerdere strategieën denkbaar. Voorop gesteld kan worden dat elke dag die het spel voortduurt in het voordeel is voor de weerwolven. In het slechtste geval gaat er vanaf nu elke dag een weerwolf dood en elke dag een burger, waaronder de kleine wilde. Dan zouden er 4 burgers blijven leven. Het zegt veel dat dit het beste scenario is. Als lidun als kleine wilde zich wel bij de roedel voegt, wordt het gunstiger. Zij is natuurlijk wel geliefd met een burger, dus daar zit misschien ook wel een dreiging.

Als de kasteelheer zijn gave gebruikt, werkt dat ook alleen maar in het voordeel van de weerwolven. Daar zit dan ook de eerste mogelijke strategie. De wolven eten Civ op en hopen dat Frits of Robinator het kasteel krijgt. Die positie is natuurlijk ideaal, want daarmee kunnen ze een dag rekken en dan kunnen de burgers met maximaal 3 overblijven, zelfs als ze alles goed doen. 

De schoolmeester is er ook nog. De weerwolven kunnen ook proberen deze positie te veroveren en zo bij de stemming voordeel halen. Aan de andere kant heeft davy natuurlijk geen flauw idee wie er te vertrouwen is, dus misschien is het niet zo nodig om hem van de positie af te halen.

Dan de derde tactiek. Dat is de voortzetting van het bestaande idee: de veldwachter opeten. Daarmee gaat het beroep biechtvader definitief verloren en het betekent ook dat Robinator en Frits voor de rest van het spel immuun zijn voor de schoolmeester. Aan de andere kant kunnen ze dan niet zelf biechtvader worden. Een valse biecht is wel handig, want daarmee kun je zo goed als zeker een onschuldige burger eruit werken met de stemming, voor de prijs dat je zelf de volgende bent die wordt dood gestemd.

Er lijkt mij niet echt een voorkeur voor de tactieken. De eerste en de derde lijken mij wel iets beter, maar voor alles is iets te zeggen.
avatar
Verteller
Admin

Re: Vertellersblog

op wo 18 feb 2015, 10:38
Nacht 3


De weerwolven staan er nu beter voor dan ooit. Ook de kleine wilde heeft zich inmiddels aangesloten. Ze kunnen nu weer een burger opeten en dan zijn er net zoveel burgers als weerwolven. Bdzon heeft de doorslaggevende stem, dus in feite kunnen de weerwolven de stemming afdwingen.

Natuurlijk liggen er wel gevaren op de loer, die de winst voor de weerwolven nog kunnen tegenhouden:
1. Witte weerwolf: deze zit niet in het spel, maar de mogelijkheid dat dat wel zo is, kan voor onderling wantrouwen zorgen. Echter, als de witte weerwolf deze nacht niet toeslaat, kunnen de weerwolven wel concluderen dat het onwaarschijnlijk is dat de witte weerwolf meedoet.
2. Geliefden: deze zijn er wel: Duco en lidun. Met lidun hebben de weerwolven een mogelijke muiter binnengehaald. Eigenlijk moet lidun er proberen voor te zorgen dat een van de weerwolven doodgaat bij de stemming. Misschien kan ze met Georgette4 meegaan die telkens op Maartje stemt. Als Duco dan ook meegaat, is er zeker een kans dat dit lukt. Ook kan lidun bij Nieksashu erop aandringen om een kamikazeactie uit te halen op een burger met zijn scheermes. Duco kan hier als zwerver toch nooit het slachtoffer van zijn.
3. Fluitspeler: Lupus Wolfram Tungsten is nog altijd in leven en moet nog altijd proberen samen met bdzon over te blijven. Makkelijk zal het niet zijn, maar als hij de weerwolven van dienst is, door met ze mee te stemmen, zullen ze hem misschien sparen. Aan de andere kant, zal ook hij net als lidun en Duco voor elkaar moeten krijgen dat er een weerwolf sterft, want als die een ruime meerderheid krijgen, is het gedaan.

Bij de stemming van de volgende dag moeten de weerwolven vooral proberen op de beroepen aan te koersen. Nieksashu kan kamikaze plegen met zijn scheermes, maar hij kan hier beter mee wachten totdat het niet anders kan. LucaB heeft weinig macht meer als kwakzalver en ze kan haar gave niet meteen gebruiken. Civ heeft als kasteelheer wel veel macht en de weerwolven doen er goed aan om hem op het verdachtenbankje te zetten. Als hij gratie verleent, krijgen de weerwolven wat ze willen, namelijk meer tijd.

De komende stemming, kan nog weleens heel spannend worden. Als er een burger sterft, zijn de weerwolven zo goed als verzekerd van winst.
avatar
Verteller
Admin

Re: Vertellersblog

op ma 02 maa 2015, 18:12
Nacht 5


Ik ben even wat afzijdig geweest voor de vakantie. Maar er is de afgelopen dagen wel het nodige opmerkelijke gebeurd. Eerst hebben de wolven aangekoerst op een terdoodveroordeling van Civ. Daarmee konden ze tijd winnen, het machtigste wapen voor de wolven. De burgers hadden daar niet in mee moeten gaan, want als Civ weerwolf was, dan was het voor de burgers sowieso lastig geworden. Nieksashu pleegde 's anderendaags een kamikazeactie op Civ om de rest in verwarring achter te laten. Daarna moesten ook Duco en lidun als koppel eraan geloven. 

Nu zijn de weerwolven verzekerd van winst. Ze zouden nog bang kunnen zijn voor een witte weerwolf, maar als die vannacht niks doet, zouden ze moeten snappen dat die er niet is. 

Dus misschien wat voorbarig, maar ik zou zeggen: Weerwolven gefeliciteerd. Ze hadden de geluksfactor dan ook wel aan alle kanten mee.
Gesponsorde inhoud

Re: Vertellersblog

Vorige onderwerpTerug naar bovenVolgende onderwerp
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum